Bedrijf in Beeld: NHL Stenden Hogeschool

Deze keer in Bedrijf in Beeld: NHL Stenden Hogeschool. Al sinds de NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool in 2018 zijn samengegaan, is NHL Stenden bezig met het verleggen van grenzen in het onderwijs. Met locaties verspreid over heel Noord-Nederland en een wereldwijd partnernetwerk zet NHL Stenden zich in voor wereldwijs en wereldwijd onderwijs en innovatie. Nu ze ook partner van de Regiocampus zijn, heeft NHL Stenden haar netwerk nog verder uitgebreid. “Het biedt veel kansen.” vertelt Grada Okken, docent Educational Studies aan NHL Stenden.  

Kansen en kennisdeling
NHL Stenden werkt pas twee jaar samen met de Regiocampus, maar wist al wel langer van het bestaan van de organisatie. “We hebben de wens om het ondernemerschap in de regio te versterken,” vertelt Hans Schulski, Program Manager Entrepeneurship bij NHL Stenden. “Ook willen we studenten een plezierige tijd in Meppel geven en tegelijkertijd regionaal impact maken.” Het was voor de hogeschool dus heel vanzelfsprekend om de connectie met de Regiocampus te zoeken, aangezien de organisatie al veel partners heeft binnen de regio. “Juist door de samenwerking met vele kennisinstellingen, dus hogescholen en andere onderwijsinstellingen, denk ik dat de Regiocampus een hele mooie plek is om samen te komen en kennis te delen.” zegt Grada. 

NHL Stenden wisselt vooral werkveldopdrachten uit met de Regiocampus. Bedrijven uit de regio die willen dat er onderzoek wordt gedaan of een bijdrage aan een bepaald vraagstuk wordt geleverd, kunnen die opdrachten bij de Regiocampus insturen, die ze vervolgens aan NHL Stenden doorgeeft. Studenten kunnen hierdoor meer praktijkervaring opdoen, maar ook een steentje bijdragen aan de samenleving en de regio. Verder vertelt Grada: “We willen studenten de kans bieden om aan meer activiteiten in Meppel deel te nemen, zodat zij ook beter integreren in de lokale samenleving” 

Hackathon 
In december 2023 heeft NHL Stenden, in samenwerking met de Regiocampus, een hackathon georganiseerd. Tijdens dit evenement werken verschillende studenten aan het beantwoorden van de vraag ‘Hoe ziet de binnenstad van de toekomst er uit?’ die door de gemeente Meppel werd gesteld. Door de studenten bij deze vraag te betrekken, kunnen zij direct hun ideeën geven over hoe zij de binnenstad er over een aantal jaar uit willen laten zien. “Als je met de gedachte van vandaag al invloed kan hebben op de binnenstad van de toekomst, hoe mooi is dat?” vertelt Hans. 

Wereldwijde innovatie 
Werken aan wereldwijde innovatie met als kernwaarden daarin grensverleggend, ondernemend, verbindend, vindingrijk en doordacht. Dat is waar NHL Stenden voor staat. De hogeschool vindt het belangrijk om een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van jonge professionals die initiatiefrijk en ondernemend zijn, om ze zo een stap te kunnen laten maken in het bedrijfsleven. “Wij willen studenten zo goed mogelijk naar het werkveld laten komen.” vertelt Hans. “Dus als ze klaar zijn met hun studie, of ze nou een sociologie van twee jaar of een bachelor hebben gehaald, dan willen we heel graag dat zij als jonge professionals naar buiten komen.” 

NHL Stenden werkt met Design Based Education als onderwijsmethodiek. Bij deze methode werken studenten aan echte opdrachten en het ontwikkelen van producten of ideeën. Ze leren stap voor stap een idee tot werkelijkheid te maken. “De studenten zijn vindingrijk en maken doordachte producten om tot die wereldwijde innovatie te komen.” zegt Grada. Dit bevordert niet alleen de studenten zelf, maar ook de wereld om hen heen.  

Toekomstplannen 
NHL Stenden wil zich vooral meer gaan richten op het versterken van de samenwerking op ondernemersvraagstukken, maar ook ervoor zorgen dat ze een rol blijft spelen binnen het ontwikkelen van de regio, zoals kijken naar hoe we duurzaam ondernemen kunnen verbeteren. Ook vindt NHL Stenden het belangrijk dat studenten de regio kunnen blijven ondersteunen en optimaliseren door opdrachten of projecten hiervoor uit te voeren. “Het is belangrijk om prioriteiten te stellen en goede keuzes te maken.” aldus Hans. “Dit moeten we altijd voor ogen houden. Het zorgen voor impact heeft te maken met een goede afstemming met vaste partners die geïnteresseerd zijn in het versterken van de regio. Samen zorgen we dus voor impact.” 

Deel dit bericht:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email