Academisch Lab

Verbinding tussen partners en wetenschap

Medewerkers van partners, zowel binnen als buiten de Regiocampus, werken vanuit het Academisch Lab samen met bedrijven/instellingen, onderzoekers en studenten. 

Het Academisch Lab bestaat uit diverse labs. De labs kunnen in verbinding staan met wetenschappelijk onderzoek dat binnen de aangesloten organisaties wordt uitgevoerd.

Voorbeelden van onderzoeken:

Club van gezonde eters

Samen met de Universiteit Wageningen Research (WUR) zijn we in het najaar van 2019 een voedingsonderzoek gestart, waarin het stimuleren van een gezond voedingspatroon bij ouderen centraal stond. Gezond eten en drinken op latere leeftijd draagt bij aan een betere gezondheid en kwaliteit van leven. In de praktijk blijkt echter dat het voedingspatroon van veel ouderen niet voldeed aan de huidige voedingsrichtlijnen. Met name bij ouderen die afhankelijk zijn van zorg is gezond eten vaak een uitdaging. Het onderzoek werd uitgevoerd in de gemeenten Meppel, Westerveld en Steenwijkerland waarbij werd samengewerkt met de thuiszorg en diverse scholen om dit onderzoek uit te voeren.

Voor meer uitleg en informatie over dit onderzoek klik hier.

Preventie

Om nu en in de toekomst gezond en vitaal te blijven, is insteken op preventie en leefstijl essentieel. Een ongezonde leefstijl (roken, drinken, slechte voeding en beperkt bewegen) is namelijk de grootste oorzaak van ziekte en aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker en dementie. Onderzoek heeft aangetoond dat preventie, door middel van leefstijlinterventies, een belangrijke invloed heeft op ervaren gezondheid en ziekte (Ministerie volksgezondheid, welzijn en sport, 2018).

Vanuit de ambitie om een bijdrage te leveren aan een gezonde en vitale regio ZuidwestDrenthe en Noordwest-Overijssel , is de Regiocampus sinds april 2021 gestart met de proeftuin preventie onder leiding van hogeschool Viaa. In deze proeftuin werken scholen, universiteit, overheden (lokaal en provinciaal), zorgorganisaties en andere geïnteresseerden gezamenlijk aan dit thema aan de hand van twee activiteiten:

  1. Vitale gemeenschappen: een samengesteld model van best practices wordt gezien als handvat om duurzame gezondheidswinsten te bereiken. Dit model is in diverse wijken al uitgevoerd.
  2. Kennisbank: deze activiteiten hebben als doel om bij te dragen aan een vitale en gezonde regio waarbij in de praktijk kennis, best practices en innovaties worden opgedaan over preventief werken.

Zie ook deze video voor meer toelichting: Proeftuin Preventie

Meer info – Interesse?

Heeft u vanuit uw organisatie of onderneming een vraag naar universitair onderzoek, die uitgevoerd kan worden binnen het Academisch lab? Neem dan contact met ons op!